ژئوتکستایل

یکی از بزرگترین گروههای مواد ژئوسنتتیک هستند که در واقع منسوجاتی در مفهوم سنتی هستند با این تفاوت که از الیاف مصنوعی (مبتنی بر پلیمرها) ساخته شده اند و نه از الیاف طبیعی مانند (پنبه، پشم و ....) بنابراین مشکل فرسودگی و به تبع آن عمر کوتاه وجود نخواهد داشت. این الیاف مصنوعی قابل انعطاف و متخلخل توسط ماشین آلات نساجی مخصوص ساخته شده اند که برخی به گونه ای تصادفی از منسوجات بافته شده با هم درگیر شده اند و برخی به صورت گــره زده شده بافته شده اند.

نکته اصلی در مورد ژئوتکستایل این است که آنها برای جریان مایعات در سطوح و ضخامت خود کاملاً متخلخل عمل می کنند که البته انواع آن با درجات متغیر موجود می باشند. در حال حاضر حداقل 100 زمینه کاربردی خاص برای ژئوتکستایل ها که توسعه یافته اند وجود دارد که عموماً کاربرد آنها را میتوان در یکی از 4 زمینه کلی زیر تفکیک نمود. جداسازی، تقویت، فیلتراسیون (تصفیه) و زهکشی.

انواع ژئوتکستایل

به طور کلی ژئوتکستایل ها به دو صورت بافته شده (Woven) و نبافته (NON-Woven) تقسیم بندی می شوند. فرآیند تولید ژئوتکستایل‌های بافته شده به صورت تار و پودی است و فرآیند تولید ژئوتکستایل‌های نبافته به روش سوزن زنی است. این محصولات از مواد پلیمری با پایه پلی استر و یا پلی پروپیلن ساخته می شوند و با توجه به روش تولید آن ها به سه دسته تقسیم می شوند:

1 – ژئوتکستایل های بافته شده به روش تاروپودی

2 – ژئوتکستایل های بافته شد به روش اتصال نخ

3 – ژئوتکستایل های بی بافت

 

ژئوتکستایل های بافته شده به روش تاروپود

این نوع ژئوتکستایل ها از نوع بافته شده هستند و روش تولید آن شبیه بافندگی پارچه های لباس هست و فراوانی این دسته از انواع دیگر بیشتر است. در این روش تولید از دو مجموعه نخ استفاده می شود. نخی که در امتداد طول حرکت می کند تار و نخ عمود بر آن را پود می گویند.

ژئوتکستایل های بافته شده به روش اتصال نخ

این نوع از ژئوتکستایل های بافته شده با اتصال یک سری ازحلقه های نخ به یکدیگر تولید می شوند. تمامی ژئوتکستایل های بافته شده با استفاده از تکنیک های مختلف بافندگی باتوجه به کاربری های مختلف ژئوسنتتیک تولید و مصرف می شوند.

ژئوتکستایل بی بافت

ژئوتکستایل های بی بافت از الیاف با برش های کوتاه تولید می شود. در این روش تولید، الیاف با استفاده از تکنیک های مکانیکی (سوزن زنی)، حرارتی، شیمیایی و یا ترکیبی از روش ها تولید می شود.

ژئوتکستایل های تولید شده با اتصال مکانیکی یا حرارتی که دارای ضخامت های 0.5 تا 1 میلی متر هستند به طور نسبی قبل از فرایند سوزن زنی (اتصال مکانیکی )دارای ضخامت نسبی 3 میلی متربوده است.

علاوه بر فرآیند سوزن زنی فرآیند دیگری در تولید ژئوتکستایل‌های نبافته وجود دارد که در آن به وسیله کلندر بر روی محصول ژئوتکستایل عملیات حرارتی انجام می گردد و این فرآیند موجب ارتقاء برخی از خواص مکانیکی ژئوتکستایل می‌گردد.

قیمت ژئوتکستایل

در خصوص محاسبه قیمت ژئوتکستایل لازم است به روش مهندسی آنالیز محصول تولیدی را به بخش‌هایی تقسیم نمود با این مدل می توان به قیمت ژئوتکستایل پی برد. از جمله عوامل موثر در قیمت ژئوتکستایل مواد اولیه مصرفی در ژئوتکستابل می باشد. استفاده از الیاف پلی پروپیلن یا پلی استر در قیمت ژئوتکستایل موثر است.

همچنین استفاده از الیاف بازیافتی پلی استر نیز در قیمت ژئوتکستایل موثر است و استفاده از الیاف بازیافتی (ریسایکل) جزء عوامل کاهنده قیمت ژئوتکستایل می باشد اما استفاده از الیاف پلی پروپیلن یووی دار جزء عوامل بالا رونده قیمت خواهد بود.

از جمله عوامل دیگر موثر در قیمت ژئوتکستایل استفاده از الیاف های تناسیتی است که موجب افزایش قیمت ژئوتکستایل می گردد.

فرآیند تولید ژئوتکستایل نیز در قیمت نهایی تاثیرگذار است. ساختار سوزن زنی و استفاده از روش های حرارتی نیز در قیمت ژئوتکستایل اثر قابل توجه دارد.

مزایای ژئوتکستایل

حفاظت: یکی از کاربردهای اصلی ژئوتکستایل استفاده به عنوات لایه محافظ عایق های رطوبتی همچون ژئوممبران است، به این صورت که ژئوتکستایل قبل از ژئوممبران روی بستر خاک پهن میشود و از آن در برابر آسیب‌های احتمالی محافظت میکند، این خاصیت به خصوص در مناطف کوهستانی و یا استخرهایی با عمق زیاد استفاده گسترده ای دارد و یکی از دلایل آن قیمت مناسب و نصب سریع و ژئو تکستایل به نسبت روش های جایگزین است.

خاصیت جداسازی: از مزایای ژئوتکستایل ها، توانایی جداسازی دو نوع مختلف بافت خاک است که سبب میشود کارآیی هر دونوع از مصالح به قوت خود باقی بماند.

فیلتراسیون: ژئوتکستایل دارای قابلیت عبور انتخابی آب و محافظت از ورود ریزدانه‌های بالادست به داخل حفره‌های زهکش را دارد و می‌تواند جایگزین فیلترهای متداول در زهکشی شود یعنی می توان از یک لایه ژئو تکستایل نفوذپذیر میان دو لایه از خاک با دانه های درشت و ریز استفاده کرد و از نفوذ دانه های ریز به لایه درشت تر جلوگیری نمود که از مهمترین کاربردهای این خاصیت می توان در ساخت سدهای خاکی اشاره نمود.

خاصیت زهکشی: آب های نفوذی به ژئوتکستایل ها  می توانند به راحتی جریان پیدا کرده و به سمت نقاط خروجی تعبیه شده هدایت شوند و این امر استفاده از ژئوتکستایل را برای لندفیل‌ها و محل های دفن زباله،پشت دیوار حائل، دیواره تونل‌ها و زیر خاکریز جاده‌ها میسر می سازد.

کنترل فرسایش: ژئوتکستایل ها جایگزین فیلترهای دانه ای تفکیک شده سنگ ریزه ای در زیر سنگ چینی ها یا بلوک های بتون آرمه میگردند و در مواردی از جمله کانال های زهکشی، سواحل، سیستمهای حفاظتی و اسکله و سدهای خاکی بکار می روند.

 

 

Weergaven: 2

Opmerking

Je moet lid zijn van Beter HBO om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van Beter HBO

© 2024   Gemaakt door Beter HBO.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden