Havalandırma Sistemi Yaptıracaksanız Bunlara Dikkat Edin!™Mekân içindeki hava akışı çalışanlar ve mekânı kullanan kişiler açısından çok önemlidir.Hava kirleticilerinin mekândan uzaklaştırılması gerekir. Bu da havalandırma sistemi ile sağlanır. İnsan fizyolojisi gereğince mekânda temiz havanın döşeme üzerinden 2 metre yüksekliğe kadar etkin olması beklenir. Ayrıca kullanıcı, konfor sınırları içinde hava devinimini belirli bir akış hızında duyumsamak ister.
• Havalandırma, çalışma ortamlarındaki oda sıcaklığını düşürerek, çalışma ortamındaki hava da bulunan kirletici etkenlerin ortamda bulunan seviyesini azaltarak, çalışanları hem sıcaktan hem de ortamın havasını kirleten etkenlerden kaynaklanan olumsuz tüm etkenlerden koruma için kullanılan yöntemdir. Temiz hava akışı ile hem konforlu bir çalışma ortamı sağlanacak hemde hastalık,iş verimi düşmesi gibi sorunlar ortadan kalkacaktır. Havalandırma ve havalandırma sistemleri sayesinde hem mekân basıncı normal seviyede tutulacak hemde ısısal konfor sağlanacaktır.
Hava düzenleme sistemleri genel olarak 4 grupta toplanır.
Temel işlevine göre
1. Konfor amaçlı
2. Endüstri amaçlı
Donatı düzenlemesine göre;
1. Büyük merkezi sistemler
2. Tekil sistemler
3. Birleşik sistemler
Çalışma ilkelerine göre
1. Havalı sistemler
2. Sulu sistemler
3. Genleşmeli sistemler
4. Havalı-sulu sistemler
Mevsimlerine göre ise
1. Yaz sistemleri
2. Kış sistemleri
3. Tüm yaz kullanılan sistemler
Havalandırma sistemleri en çok kapalı ve kalabalık alanlarda gözümüze çarpmaktadır. Yoğunluğun veya hareketin fazla olduğu geniş alanlarda daha çok tercih edilmektedir. Ama evde kullandığımız aspiratör ya da banyoda kullandığımız ufak havalandırma bölümü de havalandırma sistemlerinin içerisinde yer alır. Fabrika, ofis, havuz, toplantı salonu, sinema ve tiyatro mekânlarında da çok kullanılır.
Toz toplama tahmin edildiği gibi etraftaki tozun hava akımları kullanılarak mekândan uzaklaştırılması etkinliğine dayanır Bu sayede çalışma ortamı daha temiz ve daha düzenli olacaktır. toz toplama sistemi sayesinde temiz havanın içeriye akışı daha kolay olacaktır. Alerjisi olanların yanı sıra hava içerideki tozdan arınmadıkça temiz kalması imkânsızdır.
Pencere açılarak yapılan havalandırma dışarıdaki ses ve gürültününde içeri girmesine neden olacaktır. Bu da sağlıklı bir çalışma ortamının bozulmasına neden olur. Açık olan pencerelerden sinek, böcek vs. girebilir. Ayrıca toz ve polen gibi kirleticiler girebilir. Bu da ortam eşyalarının kirlenmesine ve alerjik hastalıklara neden olur. Açık olan pencereler yerine göre hırsızlığa neden olabilmektedir.
Doğal havalandırma her ne kadar ucuz ve masrafsız gözükse de içerideki kirli hava sirkülasyonunu tam olarak sağlamayacak, hastalıklara davetiye çıkaracaktır. İşverenler hem kendi hem de çalışanlarının sağlıkları için havalandırma sistemlerini tercih etmelidir. Masraf olmasın diye alınmayan her önlem kat kat işverenlerin ve mekân sahiplerinin karşısına çıkabilir.
Havalandırma Sistemi Yaptıracaksanız Bunlara Dikkat Edin!
• Öncelikle ekipmanlar ortama uygun seçilmelidir. Standartlara uygun temiz havanın sağlanabilmesi için ortam hacmi, içeride bulunan insan sayısı göz önünde bulundurulmalı ve her kişinin ihtiyacı olan oksijen seviyesi belirlenip ona göre tasarlanmalıdır. Saat başı yaşam alanına salınımı gerçekleşmesi şart olan temiz hava miktarını hesaplarken şu etkenler dikkate alınmalıdır: Yaşam alanının hacmi, Kullanılış biçimi, İnsan sayısı ve insan aktiviteleri, Eşyalar, Mutfak ve lavabolara olan uzaklığı.
• Ayrıca seçeceğiniz firma ilk önce gelip keşif yapmalıdır. Bu etkenler göz önüne alınarak yapılan keşif sonucunda ideal proje hazırlanır, müşteriye sunulur. İdeal proje hazırlanırken bütün alternatifler düşünülmelidir. Bu projenin en küçük hacimle hesaplanmasına, giderlerin, kar ve zarar oranlarının belirlenmesine, ihtiyaç duyulan kapasitenin ve tüm etkenlerin göz önünde bulundurulmasına dikkat edilmelidir.
• Havalandırma sistemlerini kullanırken ortama uygun temiz ve sağlıklı hava sağlanması, yaşam alanının havasının yenilenmesi, mekânda meydana gelebilecek yangın ve patlama riskini minimuma indirmesi, havadaki kirleticileri ayrıştırması, istenmeyen kokuları gidermek ve oluşumunu engellemek asıl amaç olmalıdır. Gerekli bilgi ve açıklamaları bimhavalandirma.com.tr sitesinden alabilir, birçok yeni bilgi ve aklınıza takılan her havalandırma sorunun cevabını bu linkte bulabilirsiniz.
Welkom bij
Beter HBO
© 2024 Gemaakt door Beter HBO. Verzorgd door
Je moet lid zijn van Beter HBO om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van Beter HBO